Горски стражари гасиха пожар в района на „Шерба
Горски стражари гасиха пожар в района на „Шерба / DarikNews.bg, архив

В продължение на четири часа горските стражари се бориха с низов пожар, обхванал площ от около 60 дка в района на Държавно ловно стопанство „Шерба". Предполага се, че причина за инцидента са запалени стърнища в землището на с. Бърдарево, съобщиха от Североизточното държавно предприятие (СИДП).

Пожарът е възникнал към 14,00 часа вчера в частен имот край горски територии. Огнената стихия е засегнала 35 дка държавни, 20 дка частни и 5 дка общински гори.

В гасенето са участвали 19 служители на стопанството и един доброволец от с. Бърдарево. В резултат от адекватните им действия низовият пожар е овладян към 18,00 часа и не са нанесени щети. На мястото на инцидента са останали дежурни екипи, които следят огънят да не се възобнови.

От СИДП напомнят, че паленето на стърнища е забранено и земеделските стопани са длъжни да спазват изискванията за безопасност. От началото на декември на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са регистрирани 7 пожара. Сигнали за инцидентите са постъпили на телефон 112. Благодарение на информацията, подадена от бдителни граждани, и на бързата реакция на служители на СИДП пожарите са своевременно локализирани и потушени.