/ Община Варна
Две увеличения на заплатите в "Градски транспорт" ЕАД, първото от които влиза в сила от днес 1 март, подписаха кметът на Община Варна Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, изпълнителният директор на дружеството Николай Антонов и ръководството на КНСБ. Индексацията на възнагражденията в дружеството, залегнала в Споразумението за сътрудничество, е в резултат на многократни срещи на кмета Коцев с представителите на синдикалната организация.

Смятам, че това е стъпка в правилната посока, за да бъдат подобрени условията на труд на служителите в градския транспорт на Варна. Дълго време заплатите не бяха достойни за труда, който те полагат, и това доведе до недостиг на шофьори и пропуснати курсове, каза кметът Благомир Коцев. Според него увеличението на годишна база с 35% за водачите и с 25% за останалия персонал е значително и ще доведе до подобряване на качеството на услугата.

Подписаното споразумение предвижда от днес, 1 март, водачите да получат твърда сума от 370 лв. върху основната си заплата, а всички останали служители в дружеството – 230 лв. увеличение. Второто вдигане на заплатите ще бъде от 1 септември. То предвижда още 10% върху вече увеличените заплати за всички работещи в "Градски транспорт" ЕАД. Така от есента шофьорите ще получават по 2 050 лв. месечно, предвиждат условията на споразумението.

Заместник-кметът по финансите и бюджета Христо Рафаилов подчерта, че Община Варна ще следи стриктно разходването на публичните средства и финансовата дисциплина на дружеството, така че да бъде повишена ефективността на услугата.

Във връзка с линиите, които все още са с променен маршрут заради уличните ремонти, кметът Благомир Коцев обясни, че Общината не може да позволи движение на коли на градския транспорт по улици, които не са въведени в експлоатация. Той увери, че се прави всичко възможно да ускори процеса по приключването на ремонтите, които започнаха в мандата на предходната администрация.

Фирмите са поели ангажименти до края на април, преди началото на летния сезон, да бъдат приключени всички ремонти, но аз се надявам това да стане и по-рано. Водим ежедневни разговори и няма да бъдем толерантни към забавянията. Ще прилагаме всички възможни санкции, които договорите предвиждат, категоричен е Благомир Коцев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"