Две награди Кристална лира за Опера в Летния театър
Две награди Кристална лира за Опера в Летния театър / снимка: ТМПЦ Варна

Държавна опера Варна бе отличена с наградата Кристална лира 2013 – Награда на публиката на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Радио Класик ФМ.

В Деня на народните будители, за 17-ти път, съюзът връчи на тържествена церемония в НДК националните награди за ярки постижения в областта на музиката и танца за изминалата година в общо 15 категории - класика, изпълнители, джаз, поп музика, оркестри, фолклор, критика и др.

Кристална лира 2013 – Награда на публиката получи маестро Борислав Иванов – главен художествен ръководител на Варненския оперен тетър. Опера в Летния театър 2013 е четвъртото, най-успешно досега, издание на фестивала от 21 юни до 22 август. То привлече за своите 14 музикални събития със звездни оперни гласове от България и чужбина рекорден брой зрители - над 21 хиляди, от които 19 хиляди със закупени билети.

Директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова благодари от името на целия екип, на всички зрители на Опера в Летния театър, на всички приятели и почитатели на Варненската опера.

Втората награда Кристална лира отиде при маестро Юли Дамянов. В категория диригенти той бе удостоен с отличието за хитовия спектакъл Super Star Gala – Мюзикълите на XX век, представен на 3 и 9 август 2013 в Опера в Летния театър.