30 апартамента ще получи общината срещу седемте скандални имота
30 апартамента ще получи общината срещу седемте скандални имота / Дарик Варна, архив

Община Варна ще получи 30 нови апартамента при замяната на седем общински имота, стана ясно на заседание на комисията по собственост и стопанство. Жилищата се намират в новопостроената сграда на ул. „Ана Феликсова“ в кв. „Възраждане“. Под оранжевата постройка се помещава голям хипермаркет, а съседи са над 30 души, сред които и главният секретар на общината Михаил Куликов.

Апартаментите са собственост на фирмата „Спедстрой“ ЕООД с управител Живко Желев, която спечели конкурса. Те са с площ между 55 и 70 квадратни метра. Според лицензирания оценител средната цена на квадрат е около 606 евро. Всички жилища са на стойност 2,59 млн. лв., а общинската собственост се оценява на 2,57 млн. лв. Според клаузите на договора разликата от около 20 000 лева няма да бъде доплащана от общината, уточниха от администрацията.

Срещу имотите си общината ще получи кутийки, алармира пред червеният съветник Пламен Начков, който уточни, че е намерил начин да разгледа апартаментите. Според него жилищата ще бъдат единствено с известни съседи. Колегата му от „Нашият град“ Владимир Тонев каза, че на свободния пазар цените са с около 200 евро по-ниски. В отговор оценителите посочиха, че предлаганите от различни агенции апартаменти са по БДС, а тези, които ще получи общината, са напълно завършени - с готови бани, теракот и ламинат. Според Пламен Пенев от ГЕРБ това не били никакви апартаменти, тъй като не притежавали мази.

В хода на дискусията стана ясно, че по време на оценката не всички жилища са били готови. От папките, подготвени от администрацията, е видно, че няколко апартамента са с еднакви снимки, коментира и съветникът Иван Луков от ГЕРБ. Тъй като не повярваха на администрацията, местните депутати решиха да сформират работна група, която утре да направи оглед на жилищата. В нея влязоха трима съветници и шефът на дирекцията по общинска собственост Теодора Трендафилова.Така решението за окончателно финализиране на сделката бе отложено за следващия път.

Припомняме, че седемте спорни общински имота отидоха на търг, въпреки че два от тях не бяха включени в Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост. Казусът бе дискутиран на две поредни сесии на Общинския съвет, а сделката бе определена като скрита заменка, но въпреки това остана в сила. Областният управител Данчо Симеонов също не обжалва решението на Общинския съвет/Днес +