/ iStock
Природозащитните са категорични, че акциите им са полезни за опазването на рибата
Повече от 100 кг риба е освободена от бракониерски мрежи в язовир „Красноселци“.

Водоемът край Омуртаг е бил обект на рутинна проверка на екип на Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО), клон Ястребино, през тази нощ. Това съобщи ръководителят им Шенол Хасанов.

Задържаха двама души за незаконен риболов в язовир „Огоста“ (ВИДЕО)

“Имахме информация, че са зачестили бракониерските набези на язовира, тъй като Тича и Ястребино се охраняват по-активно от представители на ИАРА”, разказа природозащитникът.

Въпреки ниските температури и заледените участъци, акцията за доброволците е е успешна. При обход с лодка от водата са извадени четири мрежи с обща дължина около 400 метра.

Освободена е уловената в тях риба от вида шаран, каракуда и бяла риба. Във водата отново са върнати 54 шарана с тегло между 2 до 3 кг. Бракониерските мрежи са унищожени.

Екипът на ЦРОО ще уведоми служители на ИАРА-Търговище. Хасанов допълни, че водоемът край едноименното омуртагско село е добре зарибен. Видовото разнообразие е опазено, благодарение на акциите на доброволците през годините.

Задържаха бракониери за улов на риба от язовир край Търговище

В язовира има вода, въпреки че има още какво да се желае. Язовир “Красноселци” бе обсъждан и като алтернативен вариант за водоснабдяване на Омуртаг. Природозащитните са категорични, че акциите им са полезни за опазването на рибата.

За съжаление доброволците срещат трудности при финансирането на проверките си заради липса на пари. 
Боряна Димитрова, БТА