/ iStock/Getty Images
На 98,8 млн. лв. възлиза бюджетът на Община Търговище за 2024 г. Увеличението спрямо миналата година е над 9 млн. лв. Това съобщи зам.-кметът Валентин Велчев при публичното представяне на проекта на бюджета, в което се включи и кметът Дарин Димитров. 

Средствата от държавния бюджет, отпуснати на Общината, са над 68,7 млн. лв., което представлява увеличение с над 8 млн. лв. спрямо предходната година. Собствените приходи по проектобюджета възлизат на 14,6 млн. лв., което е увеличение с над 400 000 лв. спрямо миналата година.

„Традиционно най-голям дял в разходната част на бюджета заема функция „Образование“ - 44%. Следва функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи с 12% и капиталовите разходи, които възлизат на 11%“, уточни зам.-кметът Велчев. 

На 17 млн. лв. възлиза капиталовата програма, в която са включени и средствата по европейски програми. В нея са включени ремонти на улици и булеварди, квартални пространства и други.

Отделно Общината очаква да получи още 17 млн. лв. от държавата за доизграждане на регионалното депо за битови отпадъци, благоустрояване на зоната на общинските пазари, за питейно-битово водоснабдяване на село Овчарово.

В тези 17 млн. лв. са включени още средства за основен ремонт на Земеделската банка и спортна зала „Иван Ангелов“. Капиталовата програма и всички обекти в нея ще бъдат представени подробно след приемането ѝ от Общинския съвет.

„Тази година залагаме и повече средства за проектиране на ремонти на различни обекти. Целта ни е с тях през годината за кандидатстваме за финансиране по националната инвестиционна програма за общински проекти“, каза кметът д-р Димитров. 

Коментиран бе въпросът за изграждането на кръгови кръстовища в града. Кметът разясни, че администрацията разполага с два готови проекта за временни кръгови кръстовища, които ще бъдат изпълнени още през тази година от общинските ни предприятия. Нови кръгови ще има на кръстовищата на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Кюстенджа“ и в района на пазара – на ул. „Гладстон“ и ул. „Васил Левски“. 

Гражданите отправиха запитване и за това как се избира кои улици да бъдат асфалтирани. Димитров разясни, че подборът става от строителните инженери в администрацията, на база оценки за състоянието на улиците, постъпилите молби от граждани, но се взимат предвид и други фактори. 

„През тази година, например, от ВиК постъпи информация, че в следващите 2 години ще започне нов мащабен воден цикъл в града, което означава ново разкопаване на улици. Затова при избора и тази година, и в следващите, ще се съобразяваме с това кои улици ще бъдат включени в този проект“, допълни кметът. 
Боряна Димитрова, БТА