Върви се към тиха приватизация на водния сектор, смята Емил Христов
Върви се към тиха приватизация на водния сектор, смята Емил Христов / DarikNews.bg, архив

Върви се към тиха приватизация на водния сектор, за пореден път алармира председателят на Общинския съвет Емил Христов. На предстоящата в четвъртък сесия местният парламент трябва определи представител на общината в Асоциацията по водоснабдяване и канализация, както и да приеме Регионален план за водоснабдяване и канализация. Това ще бъде рамката, с която ще участваме в Генералния воден план, който ще се приеме на 5 декември в областна администрация. В Асоциацията държавата има 35% собственост, а ръководител е областният управител. „Това означава, че областният управител, без значение от коя политическа сила е, може да се изкуши да отклони инвестиции от едни общини и да ги насочи към други. Другото нещо, което ни притеснява са договорите, които областните управители ще сключват с ВиК операторите", коментира Христов.

Според приетата миналата година Национална стратегия за развитие на водния сектор страната ни е разделена на три региона, а Старозагорска област попада в източния. Поетият ангажимент е да се разработят, приемат и изпълнят 50 регионални планове за водоснабдяване. Общо предложената инвестиционна програма за периода до 2038 година възлиза на 1 млрд. 205 630 лева.

В Генералния воден план общината ще предложи да отпаднат няколко обекта, които вече се изпълняват и ще предложат да бъдат включени други, сред които пълно водоснабдяване на кв. „Дъбрава".

Регионалният генерален план за водоснабдяване и канализация на обособената територия на ВиК ЕООД, Стара Загора е водещ стратегически документ, който ще определи рамката за развитие на сектора в следващите 25 години.