Водолази ще снимат древния Севтополис
Водолази ще снимат древния Севтополис / netinfo
Екип на телевизиония канал “Дискавъри” снима документален фим за Долината на тракийските царе в района на Казанлък от два дни.

Основен момент във филма ще е заснемането на залетия под водите на язовир “Копринка” древен тракийски град- Севтополис, столица на Севт Трети.

Подводните снимки ще се правят от екип водолази от казанлъшкия морски кбуб “Севт Трети” с ръководител Кольо Радуков.

Древната тракийска столица се намира в Дунавския ръкав на корито на язовира, от ляво по течението на река Тунджа. Останките от столицата са на 22-27 метра дълбочина, а дворецът на Севт Трети -на 18 метра под водата.

Водолазите от морския клуб имат готовност и да сканират целия град, при положение, че няма подходящи условия за заснемането на останките под вода.

Кадрите ще са уникални и на практика първите, които ще покажат сегашното състояние на древната тракийска столица.

Преди две години община Казанлък лансира проект за изваждането във водна чаша на тракийския град, открит и залят през 50-те години на миналия век, при строежа на язовир “Копринка”.

Идеята на общината е да го превърне в атрактивна туристическа дестинация.

По предварителни данни мащабното и без аналог в страната начинание ще струва близо 50 милиона лева.

Морският клуб “Севт Трети” е създаден през 2000-та година, като приемник на създаденото през 1964 година водолазно звено, дало на България две поколения от най- добрите водолази.

Морският клуб “Севт Трети” седма година е най- добрият морски клуб в страната, притежаващ 32 плавателни съда. Клубът е единственият притежаващ и пожарен кораб, с оборудване за гасене на пожари в недостъпни райони по суша.

Годишно за дейността и подръжката на клуба са необходими близо 80 хиляди лева.

За миналата година Общината в Казанлък е отделила за това 1500 лева.