Томов иска отвод на прокурор по преписка срещу Танчев
Томов иска отвод на прокурор по преписка срещу Танчев / DarikNews.bg

Отвод на прокурора от Окръжна прокуратура Петър Василев, на който е възложена преписката срещу бившия кмет на Стара Загора Светлин Танчев, е поискал от Апелативния прокурор в Пловдив Тихомир Томов от „Нова сила".

„Причините са много, но основната е, че той не желае да завърши тази преписка и много отдавна трябваше сам да си направи самоотвод", обясни общинският съветник, който е вносител на сигнала във Върховна касационна прокуратура за финансови нарушения по време на управлението на професор Танчев.

Проверката е започнала през май 2010 г. и е била приключвана няколко пъти от полицията. Изпращана е в прокуратурата с мнение, че има данни за извършено престъпление, но досега досъдебно производство не е образувано.

„Няма нищо обезпокоително. Колегата е поискал допълнителни документи от Община Стара Загора за изясняване на детайли по преписката", заяви за Дарик окръжния прокурор на Стара Загора Константин Тачев.
Той припомни становището си, че решението за образуване на предварително производство е отговорен акт и трябва да бъде прецизирано.

„Като политик г-н Томов е в правото си да говори каквото иска. От Апелативна прокуратура са в правото си да образуват проверка като висше стояща инстанция, но аз пак казвам, че при работата по тази преписка от страна на наблюдаващия прокурор няма нищо, което да буди тревога", категоричен е Константин Тачев.

Административния съд на Стара Загора гледа днес дело по жалба на друг представител на „Нова сила" - Георги Трендафилов срещу постановление на Община Стара Загора, с което е наказан с глоба от 1000 лв. за непочистени в срок предизборни плакати. До месец съдът ще се произнесе дали бившият общински съветник е санкциониран правилно.
Делото доведе под липите националния лидер на „Нова сила" Антон Сираков, който разкритикува остро управляващите и проамериканската им политика.