Съветниците от ВМРО готови да работят без пари
Съветниците от ВМРО готови да работят без пари / DarikNews.bg

Общинските съветници от ВМРО-БНД Николина Горова и Кристиан Петков са готови да работят без пари. Позицията им е по повод законовото изискване всички съвети да увеличат възнагражденията на заседателите си с до 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет. След Председателски съвет стана ясно, че предложенията за по-високи възнаграждения ще се правят по време на януарското заседание.

Темата в Стара Загора, по думите на Горова, се представя по един нечистоплътен начин. „Скандалът около това решение беше предизвикан от кмета Живко Тодоров. Той се е обаждал на колеги общински съветници, за да търси тяхната подкрепа да не гласуват „за" увеличение на възнагражденията. Това, според нас, означава няколко неща:общината е в тежко финансово състояние и не може да си позволи този харч, според кмета общинските съветници не вършат кой знае каква работа и няма причина да получават по-високи заплати и трето-по-добре да не получават пари, за да бъдат купувани по-лесно. Това са трите възможни отговора на темата, която се развива в обществен план и смятаме, че е нечистоплътна игра между изпълнителна и законодателна власт".

Съветниците от ВМРО предлагат колегите им да работят без месечно възнаграждение и обясниха, че са готови да подкрепят подобно предложение по време на сесия. В края на всеки месец всяка група или съветник би могъл да отчита с необходимите документи пред администрацията месечните разходи по изпълнение на ангажиментите си. Информацията да бъде публично изнесена в сайта на общината, предлагат още от ВМРО.

Пред Дарик кметът Живко Тодоров не отрече, че е водил разговори по темата с общински съветници от почти всички групи в градския парламент. Молбата ми към тях е била да гласуват за увеличение в разумни граници. Разчетите показали, че ако старозагорските старейшини се възползват от максималния размер, който може да достигне 1400 лева месечна заплата, това би струвало на хазната над 1 милион лева. Ако решат да се разписват срещу възнаграждения, които са 30% от заплатата на председателя, заделените от бюджета средства ще паднат на 360-370 хиляди лева. Интересът на администрацията е колкото се може повече средства да бъдат спестени, за да бъдат вложени за изпълнението на важни за старозагорци проекти и инициативи, категоричен е кметът.

От ВМРО припомниха отново за една своя отколешна инициатива-преименуването на улици, местности и обекти, които носят турско-арабски имена. Предложението за това вероятно ще бъде внесено на февруарската сесия. Да се създаде комисия от общественици, съветници и представители на администрацията, които в продължение на месец да преведат абсолютно всички названия от турско-арабски произход, а на по-късен етап да се предложи за гласуване в зала, пише в готвеното предложение.

350 са обектите с турско-арабски имена в община Стара Загора.