Старозагорски парк осъмна с табели Влизането забранено!
Старозагорски парк осъмна с табели Влизането забранено! / снимки: DarikNews.bg
Старозагорски парк осъмна с табели „Влизането забранено!”
59233
Старозагорски парк осъмна с табели „Влизането забранено!”
  • Старозагорски парк осъмна с табели „Влизането забранено!”

Собственици на земи, намиращи се в сърцето на старозагорския парк "Бедечка", забраниха рано сутринта да се чисти в имотите им. Забитите колчета с надпис "Частна собственост! Влизането забранено!" са във връзка с организираната от група младежи акция по почистване, с която протестират срещу застрояването на парка.

"Юни месец е приет подробен устройствен план на Стара Загора, който включва застрояването на парк "Бедечка". Искам да попитам, защо от 10 години тихомълком се движат нещата в посока застрояване. Защо никой от община Стара Загора не мисли за запазването и облагородяването на парка", коментира организаторът Йордан Йорданов, който бе категоричен, че почистването е гражданска инициатива, която не е политизирана.

Старозагорски парк осъмна с табели "Влизането забранено"
netinfo


"Това е процес, който е продължил десет години и през цялото това време никой не е предприел мерки той да бъде спрян. Става дума за частни терени, които общината няма вариант да отчужди, защото те имат много висока цена. Това би означавало да отделим целия общински бюджет. Не е възможно да се извърши и замяна, тъй като според закона това е възможно само между държава и община", обясни пред Дарик кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Подробният устройствен план, който позволява застрояване на парка, е в сила от 2 ноември, но казусът "Бедечка" е от 2003-та година. Тогавашният Общински съвет е взел решение да започне възстановяването на имотите на собствениците, а територията е извадена от тази на парка.