Поредно съботно матине в Операта
Поредно съботно матине в Операта / Пресцентър Държавна опера-Стара Загора

След близо 10 години категорична пауза от пеене, Евдокия Здравкова-Хорозова, прима на Старозагорската опера от нейното близко минало, днес представи пред публиката една изключително изпълнение - арията на Сантуца от операта „Селска чест" на Пиетро Маскани.

С тази ария завърши съботното матине в операта и неповторимият финал изправи на крака публика и солисти на операта. След повече от 20 години Евдокия Здравкова-Хорозова се върна в любимата си опера, за да разкаже за своите най-забележителни роли тук - за своите любими Аида и Тоска, за Турандот /"...бях на 50 години, а тази роля ми пасна така леко, както когато слагаш ръката си в ръкавица.."/, за Сантуца, Елена от „Момчил", за ролите си в култовите за старозагорската опера спектакли на „Летящият холандец" и „Борис Годунов" на руския режисьор Саша Петров.

„Съвсем в началото Маестро Димитър Димитров не ме харесваше съвсем, но реших да го спечеля освен с качествата си като певица - и с дисциплинираност. Подготвих първата си роля в Стара Загора - Елена от операта „Момчил" за 20 дни и Маестрото беше приятно изненадан"-сподели Евдокия Здравкова-Хорозова.

С голяма любов, вълнение, признателност и уважение тя разказа и за сценичните си партньори в Стара Загора - Асен Попов, Георги Динев, Борислав Дойчев, Денчо Белев и др. Много от колегите на Евдокия Здравкова-Хорозова бяха дошли специално да я поздравят - балетната прима Снежа Дескова със съпруга си Васил Станишев, месоцопраното Радичка Богданова, колеги от хора на операта и др.

„Бях на 15 години, когато реших че ще ставам оперна певица. Баща ми не даваше и да се чуе да има артист в къщата. Тогава оставих прощално писмо вкъщи, че като не ми разрешават, ще се удавя в Дунава. Мама ме намери в реката, даде ми пари и ме изпрати в София. Сам-сама.

Сега се чудя, как съм имала такъв кураж и воля да устоявам себе си, толкова малка" - разказа Евдокия Здравкова-Хорозова.

След завършването на Музикалното училище в столицата, на 19 години талантливото момиче от Свищов постъпва на работа в Русенската опера.

„Първата роля, която ми дадоха бе на Микаела в „Кармен", а така исках да пея Аида... Искаха да пея в хора, но заявих пред всички „Моята майка не е родила хористка!".

За своите 9 сезона в Русе прави над 20 роли и с откриването на новата сграда на операта в Стара Загора през 1971 г. идва тук, привлечена и от възможността да работи с Маестро Димитър Димитров.

Последните изяви на Евдокия Здравкова-Хорозова на сцената на Старозагорската опера са през 1997 г., а преди 10 години участва и в концерта по случай 80 лета от създаването на операта. В матинето днес участваха солистите на операта Елена Баръмова, Нина Димитрова, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Милко Михайлов, на пианото бе Светлана Денева.

Водещ бе Красимир Къшев, диригент, който разказа за своята работа с Евдокия Здравкова-Хорозова в операта „Трубадур".

„Беше първата ми голяма опера като млад и новопостъпил диригент тук. Може би и затова толкова обичам „Трубадур", за мен е като първата любов" - каза Красимир Къшев.

Заедно с Евдокия бе и съпругът и Николай Хорозов-художник в операта и автор на логото на Държавна опера-Стара Загора