Отиде си Цветанка Христова
Отиде си Цветанка Христова / netinfo
На 13 ноември почина известната казанлъшка спортистка Цветанка Христова.

Цветанка Христова е родена на 14 март 1962 г. в Казанлък. Нейната коронна дисциплина е хвърляне на диск. Започва своята бляскава кариера още на 20 години, когато става европейска шампионка в тази дисциплина. Цветанка Христова печели златен медал на хвърляне на диск на Европейското първенство през 1982 г., а на Световното първенство през 1986 г. завоюва сребърен медал, през 1987 г. е с бронзов медал също в световно първенство по лека атлетика. На олимпиадата в Сеул през 1988 г. е с бронзов медал, на олимпиадата в Барселона завоюва сребърен медал. През 1991 г. печели златен медал на диск на Световното първенство по лека атлетика.

Цветанка Христова е печелила медали на много престижни международни и републикански първенства, на Световен студентски шампионат. Обявена е за спортист на ХХ век на Казанлък. Христова  се посвещава и на треньорска дейност. През 2007 г. бе избрана за треньор на годината на Казанлък.

С решение на Общинския съвет през 1988 г. е обявена за почетен гражданин на Казанлък, след като печели в Сеул олимпийски бронзов медал.

Неин треньор от началото на кариерата й и е Петър Рахманлиев, също почетен гражданин на Казанлък от 1988 г.

Поклонението пред тленните останки на Цветанка Христова започва от 11.00 часа на 15 ноември в църквата ”Св. Успение Богородично”