Определиха 45 средищни училища за Старозагорско
Определиха 45 средищни училища за Старозагорско / netinfo

1633 деца, които са от населени места, където няма училище, ще се обучават в т. нар. средищни училища в Старозагорско. От Регионалния инспекторат по образование информират, че са готови с актуализирания списък на тези учебни заведения.

 За областта 45 училища се предлагат за средищни.

Списъкът е актуализиран съгласно постановление на Министерски съвет и по предложението на кметовете на общини в Старозагорско.

Средищните училища са определени в Закона за народната просвета. Те могат да бъдат  държавни или общински и в тях трябва да се учат най-малко 10 ученици до 16-годишна възраст от населените места, в които няма съответно училище.

На средищните училища се предоставят допълнителни средства от централния бюджет за осигуряване обучението на пътуващите ученици.

Държавата предоставя средства за транспортни разходи. Пари се отпускат и за целодневна организация на учебния ден и за столово хранене за пътуващи ученици от I до VIII клас в размер 474 лeвa за едно дете за бюджетна година.

Средствата за допълнително финансиране се предоставят по бюджетите на тези училища в зависимост от броя на пътуващите ученици. Ако част от парите не бъдат усвоени, те могат да преминават като преходен остатък в следваща бюджетна година.

Директорите на средищни училища могат да включат и други ученици в дейностите по осигуряване на целодневна организация на учебния ден и столово хранене. Това обаче може да стане, ако бюджета на училището не е преизпълнен и преди това са осигурени храна и обучение на пътуващите ученици.