Общинските съветници на БСП са против продажбата на земеделски земи
Общинските съветници на БСП са против продажбата на земеделски земи / DarikNews.bg, архив

Общинските съветници на БСП са категорично против продажбата на общински земеделски земи. Това обяви председателят на групата им Борис Боричев.

„На всяка сесия гласуваме поне по 30 подобни предложения. Направих опит да изряза мнението ни като напуснах предсрочно последното заседание на Общинския съвет, но не бях разбран правилно.

В дневния ред на утрешната сесия например е заложено предложението да бъде продадена земеделска земя в близост до почивната станция на „Мини Марица Изток" на Старозагорските минерални бани. Обявената цена за 1700 кв. м. площ е 1500 лева. Наши проучвания обаче показват, че цената на квадратен метър там е 50 лева. Притесненията ни са че подобни действия се превръщат в практика", обясни Борис Боричев.

Той допълни, че вече е провел разговори с кмета Живко Тодоров, който е поел ангажимент точката да бъде извадена от дневния ред.

„Настояваме да бъде установено лицето, което е направило възможно внасянето на това искане. Процедурата е такава, че подобна продажба се разрешава едва когато има заявен интерес към закупуването на земята. До вчера в общинска администрация обаче нямаха информация кой е проявил интерес към имота. Не ми се мисли какво щеше да се случи ако бяхме черноморска община", заяви още Борис Боричев.

Той допълни, че на утрешната сесия ще подкрепят по-голяма част от предложенията на кмета Живко Тодоров.

Боричев коментира и темата за съборените в началото на миналата седмица 55 незаконни постройки в местността „Борова гора".

„Подкрепяли сме и подкрепяме действията на Живко Тодоров. Но трябва да си припомним от къде и кога започна проблема с незаконното строителство в тази част. Сателитни снимки показват, че бумът му е от 2007 г. Персонална отговорност обаче може да се търси по-скоро от контролните органи на община Стара Загора. Общинската администрация определено проспа изграждането на тези постройки.

Аз специално разбрах от медиите за предложението да им бъде предоставено без търг отстъпено право на строеж на общински парцели. Смятам, че това трябва да стане с търг, който да започва от една минимална цена. И който може нека си купи. А предложенията за това къде може да се случи подобно нещо трябва да идват от комисията по териториално и селищно устройство", допълни Борис Боричев.