Общинският съвет в Мъглиж  с нов председател
Общинският съвет в Мъглиж с нов председател / netinfo

Общинският съвет на Мъглиж е с нов председател от днес. Това е общинската съветничка втори мандат, Катя Филипова. Тя е безпартийна, но в настоящия местен парламент е от квотата на БСДП.
Филипова поема ръководството на 17 местния общински съвет на Мъглиж, след като преди 3 дни досегашният председател Младен Чернаков / ГЕРБ/ оттегли двете си жалби- до Административния съд в Стара Загора и до областния управител.
Днес в 16,30 часа Филипова за първи път ще води заседне на общинския съвет в града. Заседанието е извънредно, с цел вземане на решения, касаещи проекти за две читалища от общината, на стойност близо 500 хиляди лева.
Жалбите до двете институции на Чернаков бяха срещу незаконосъобразно, според него решение, взето от Общинския съвет на Мъглиж, на 7-ми октомври, с което решение той бе отстранен от председателското място в Съвета. Мотивът за това решение на колегите на Младен Чернаков е „неизпълнение на задълженията в последните 3 месеца."

Според кмета на община Мъглиж Господин Господинов, и според колеги на Чернаков, отстраненият досегашен председател си позволява да прави обструкции и забележки по време на сесии, за които нямало изрично записани текстове в Правилника за работа на Общинския съвет.
Запознати с казуса по "Чернаков" в Мъглиж обаче са на мнение, че същинската причина за отстраняването на бившия кандидат -кмет от ГЕРБ, какъвто бе Младен Чернаков, са тлеещи конфликти с ръководството на община Мъглиж.

Отстраненият и впоследствие сам отказал се от съдебни претенции Чернаков остава редови общински съветник от ГЕРБ.
Според информирани източници, той щял да получи предложение за работа като експерт в общинската администрация на Мъглиж, а според други - ще се върне на работа в училището в Тулово, където бе преподавател преди местните избори през 2011 година.
Ако се запази досегашното положение, новоизбраната председателка на Общинския съвет в Мъглиж Катя Филипова, ще получава месечно възнаграждение в размер на 90% от кметското, или около 1 200 лева. Толкова получаваше и освободеният Младен Чернаков.


Община Мъглиж е една от общините в област Стара Загора, които през последните 2 години усвояват значителни по размер средства по европейски програми и проекти. Само за водния проект парите за общината са за над 45 милиона лева.
На последните местни избори през 2011 година община Мъглиж се оглави от кмет, избран от БСДП. Впоследствие Господин Господинов стана член на ГЕРБ и пое общинската организация там. След парламентарните избори тази година, заради лоши резултати, Господинов обяви, че напуска организацията на ГЕРБ.