Над 200 мюсюлмани  с молитва в Нощта на могъществото
Над 200 мюсюлмани с молитва в Нощта на могъществото / Иван Бонев

Повече от 200 мюсюлмани от Казанлък присъстваха на нощната молитва в Нощта на Кадър / Нощта на Могъществото/ в казанлъшката Ески Джамия.
Нощта на Кадър се счита за най- могъщата откъм сила на молитвата за мюсюлманите нощ, в свещения месец Рамазан и кулминация на молитвите им от предходния месец.
С Нощта на Кадър на практика започва и същинската подготовка за посрещането на Рамазан Байрам, който тази година започва на 17-ти юли и продължава 3 дни.


Редом с молитвата към Всевишния, отправена от казанлъшкия ходжа Мюман Дормуш от михраба в джамията / мястото, което посочва посоката на молитвата , а тя е винаги към Мека/ , в общата молитва участваха и деца от летните Коран-курсове в Казанлък.
По-заможните мюсюлмани преди и след молитвата в казанлъшката джамия,раздадоха и своята лепта за здраве и берекет, за опрощаване на греховете и за покой на починалите.
Сред далите за здраве и берекет в семейството бе и 38 годишната Айше Хюсеин Шукри от Казанлък, която сподели, че ежегодно п семейството й прави подобни общи почерпки и приготвя няколко тави с баклава.
В дома на Айше изпечената баклава е факт от миналия четвъртък, но ще бъде полята обилно с масло и захар този четвъртък, в самото навечерие на Рамазан Байрам.
По традиця мюсюлманите посрещат единият от двата големи за тях празници с приготвянето на сладка трапеза и много гости.
За всяка мюлюсманка е чест да направи най- вкусната и голяма баклава.

Рамазан Байрамът, познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец Рамазан. Започва да се отбелязва през 624 година. По време на целия месец Рамазан мюсюлманите говеят, от зазоряване до залез слънце, като не ядат и не пият нищо.
Има обичай все още в страната ни, в някои села в 3 часа през нощта да минава човек, който бие тъпан и обикаля по всички къщи, за да могат хората да станат и да похапнат.
В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр, размерът на който се определя от Главно мюфтийство, и се коли агне или коза .
На празника вярващите се поздравяват с думите „Bayramın mubarek olsun!" (Да ти е щастлив празника!). Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. На малките деца се дават пари или бонбони.


Казанлъшката Ески Джамия е паметник на културата с местно значение. Построена е в периода 1394-1412 година, по времето на Умур Бей.
Тя е единствената, от общо 5 джамии в Казанлък, оцелели във времето .