Младите физици на Теодосиев - с поглед и към звездите
Младите физици на Теодосиев - с поглед и към звездите / Иван Бонев


На умните хора трябва да им се случват хубави неща.
Така мотивира дарението си - супер модерен и мощен телескоп CELESTRON бизнесменът Борис Кърчев, който днес връчи на Школата по физика на казанлъшки учител Теодосий Теодосиев.
Дарението е първото по рода си от предприетата кампания от Кърчев „Избери кауза и промени Казанлък".
Телескопът ще се ползва за нуждите на школата и учениците ни, и е много полезна придобивка, която иначе не можем да си позволим, заяви по време на получаването му преподавателят Теодосий Теодосиев.
Той не скри задоволството си от факта, че въпреки първоначалния му скептицизъм, гражданите на Казанлък са подкрепили именно каузата за подпомагане на Школата по физика.


И в съботния ден, в неуютното и тясно помещение, отоплявано с миниатюрен калорифер, близо 30-тина осмокласници от Казанлък с изявени дарби във физиката и математиката, провеждаха пореден час, в подготовка за първото си участие в международната олимпиада по приложна физика, която ще се проведе в Москва през декември.


Главата на ученика не е кофа, която трябва да се напълни, а факел, който трябва да се запали", сподели Теодосиев философията си за успех на неговите таланти. Той припомни златното американско правило, според което „ за да станеш някой, в някоя сфера, са ти нужни 20 хиляди часа труд".
Благодарение на труда и усилията на поколения талантливи млади българи и неуморните усилия на Теодосий Теодосиев, до момента от 13-те златни медала за България от общо спечелените 100 на международните олимпиади по физика, 9 са на възпитаници от неговата школа.
България е сред 88-те държави, изпращали свои участници в международните физични олимпиади.


Повече медали и нови успехи на световните научни форуми, пожела Кърчев на бъдещите златни медалисти от Казанлък, които от днес ще имат един хоризонт към звездите в повече.