Те се обявиха против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях това ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток"
Миньорите и енергетиците от сдружение "Миньори и енергетици заедно" подготвят ново протестно автошествие в защита на комплекса "Марица-изток".

Това съобщи председателят на Управителния съвет Станимир Георгиев. "Все още не сме взели решение кога точно ще се проведе. Изчакваме да видим дали ще има реакция от отговорните институции до които изпратихме нашата декларация", допълни той.

Автошествие на миньори и енергетици в Старозагорско и Хасковско (СНИМКИ)

Припомняме, че преди седмица миньорите и енергетиците проведоха четвърто автошествие и излязоха с декларация, която е изпратена до Народното събрание и до президента Румен Радев, с искане са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии.

Това, според протестиращите, ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Автошествие на миньори и енергетици блокира пътни артерии в Старозагорско

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Те се обявиха против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях това ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА