/ iStock

Вестник "Файненшъл таймс" сключи договор за партньорство със създателя на ChatGPT OpenAI, който ще интегрира журналистиката на изданието в своя чатбот, предаде АФП.

Сделката позволява избрани резюмета, цитати и връзки от репортажите на FT да се появяват в отговорите на ChatGPT на съответните запитвания.

"Това е важно споразумение, което признава стойността на нашата всепризната журналистика и ще ни даде ранна представа за това как съдържанието се появява чрез изкуствен интелект", заяви главният изпълнителен директор на FT Group Джон Ридинг.

Партньорството следва поредица от неотдавнашни споразумения за лицензиране на съдържание, сключени от OpenAI, които имат за цел да обогатят базата от знания на ChatGPT с надеждни източници.

През последните няколко месеца „Асошиейтед прес“, германската компания „Аксел спрингер“, френският ежедневник „Льо монд“ и испанският конгломерат „Приса медиа“ също сключиха споразумения за съдържание с OpenAI.

Подкрепяната от Microsoft OpenAI активно ухажва медийни компании, тъй като се засилва контролът върху твърденията за нарушаване на споразумения за авторски права от страна на изкуствения интелект и потенциала на технологията за разпространение на дезинформация.

Преговорите за подобна сделка за споделяне на съдържание с „Ню Йорк Таймс“ се провалиха и през декември американският новинарски гигант заведе дело срещу OpenAI във федерален съд на САЩ.

Times обвини OpenAI, че възпроизвежда и препакетира части от неговите ексклузивни репортажи и статии при обучението на езиковите модели, с които се захранва ChatGPT.

OpenAI категорично отвърна на удара, като заяви, че използването на публично достъпни данни, включително новинарски статии, за общи цели на обучението представлява справедливо използване.

Искът подчертава назряващото правно напрежение между технологичните компании, които създават големи езикови модели, и финансово затруднените издатели на новини, които яростно защитават интелектуалната си собственост.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС