/ ThinkStock/Getty Images
Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова, експерт в областната дирекция в София.

Екип от инспектори направиха случайна проверка на произхода и съхранението на най-търсените продукти за празниците в новооткрит столичен супермаркет.

"Хигиената в един магазин и начина на излагане на продуктите са ориентир за потребителите откъде да пазаруват за празничната трапеза", обясни пред БНР Бистра Иванова. И припомни, че агнешкото месо трябва да има печат. "Той носи гаранция, че месото е минало официален преглед от ветеринарен лекар. Това е маркировка, гарантираща безопасност", обясни тя.

Нужно е обозначение дали месото е било замразено и след това охладено, както и държавата на произход.

Колкото до яйцата, добре е да се погледне маркировката, която започва с цифра за начина на отглеждане на кокошките. "Последвана е от две латински букви - страната на произход, след което е регистрационният номер на административната област на страната и последните три цифри са самият производствен обект", уточни специалистът. 

Над 2000 проверки са направили от Агенцията през последните две седмици, в които се следят продукти за предстоящите празници.

Установени са 250 килограма храни с неясен произход, които са насочени за унищожаване.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР