/ Община Стара Загора
В момента се работи върху възможността за трансформиране на общинското предприятие "Ученическо хранене". Това съобщи на пресконференция кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. 

"Ученическо хранене“ не предлага добра услуга за децата по отношение на качеството на храната през последните години. Наблюдаваме и нехайство на предприятието по отношение на храната, която се дава на децата. Постоянно получавам снимки на филии, които са намазани с кайма, която е недоизпечена. Това е недопустимо, заяви кметът.

Той обясни, че до края на учебната година дружеството ще работи, но от следващата година „трябва да направим трансформация и всяко едно училище да има много по-здравословно меню". Кметът добави, че ще се търси частна инициатива в тази посока. Според него има добър модел, наложен в Бургас, който включва предоставянето на помещения в училищата на фирми, които да извършват услугата. 

Това ще стане възможно в тясно партньорство с директорите и настоятелствата на училищата, за да се предостави по-добра услуга, коментира Живко Тодоров. "Абсурдно е една общинска структура да не може да предложи една добра услуга, да не говорим, че 76 души, които работят в предприятието, ми се струват прекалено много. То ще бъде преструктурирано", категоричен бе кметът. 

По думите на ресорния заместник-кмет Надежда Чакърова целта е да се реши въпросът комплексно, тъй като засяга освен обедното - столовото хранене, но и закуските, и плод и мляко за учениците. "Надяваме се да се осъвремени начинът, по който се предлага тази услуга", посочи Чакърова. Тя съобщи, че амбицията на администрацията е от следващата година да бъдат предоставяни и електронни купони.

През януари към Общинския съвет в Стара Загора беше създадена временна комисия за анализ и създаване на дългосрочна стратегия за повишаване на стандартите за хранене в детските и учебни заведения на територията на общината. “Смятаме, че трябва да се направи преглед и анализ на настоящите услуги.

Едно от основните неща, които трябва да свърши тази комисия, е да се надградят настоящите стандарти”, обясни тогава председателят на комисията Боян Кулев. Според него първо трябва да се обследва настоящият процес и да се осъвременят рецептурниците за приготвяне на храна. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева/БТА