Изследват безплатно белите дробове в Клуба на миньора
Изследват безплатно белите дробове в Клуба на миньора / DarikNews.bg, Невена Божкилова

България не прави изключение от тенденцията в света за увеличаване на болните от Хроничната Обструктивна Белодробна Болест (ХОББ). Основната причина е тютюнопушенето. Проучване, направено в рамките на Норвежката програма в регион Стара Загора показва, че възрастовата граница на пушачите пада рязко на 13, 14 години. Данните сочат, че момичетата пушат повече от момчетата. Системното тютюнопушене от толкова ранна възраст гарантира по-нататъшно заболяване от ХОББ, обясни доц. Господинка Пракова. Тя е началник на Първа вътрешна клиника в Университетска болница - Стара Загора.

По повод световния дена на спирометрията се провежда Национална кампания за тестване на белите дробове. Стара Загора е част от кампанията. До 13:30 часа в Клуба на миньора, който се намира на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики" и „Патриарх Евтимий", може да изследвате функцията на дихателната си система чрез спирометрия. Ако след този час все още има желаещи, те ще бъдат приети, обеща доц. Пракова. Преди да се изледвате трябва да попълните въпросник, където посочвате какви оплаквания или заболявания имате.

Изследват безплатно белите дробове в Клуба на миньора
netinfo

Опашка се образува още при старта на кампанията, а гражданите недоволостваха, че има предварително изготвен списък с членовете на Клуба на миньора, които минават първи. Старозагорци изказаха недоумение как така инициативата е на национално и европейско ниво, а има „наши и ваши".