Измамник в ареста, източвал пари за болни
Измамник в ареста, източвал пари за болни / sx.hu

36-годишен мъж от Смолян е с постоянна мярка задържане под стража заради източване на сметки на болни хора, популяризирани в интернет. Измамникът имал и съучастник-44-годишна жена от село Момчиловци, която в момента се разпитва от полицейските служители като свидетел по образуваното в старозагорската полиция досъдебно производство.

Разследването на задържания в Старозагорския следствен арест мъж започнало още през месец март. Тогава в местната полиция постъпил сигнал от роднини на болни деца, нуждаещи се от лечение и публикували призиви в интернет за събиране на пари.

Хората били потърсени от бизнесмен, представящ се за "Петър Манджуков" и "Петър Зографски", който декларирал желанието си да подпомогне благотворителните акции с крупни парични суми. За целта обаче се нуждаел от валидна банкова карта, издадена от определена банка на името на родителите на детето, в която да има между 100 и 700 евро, като гаранция.

След преводите на средствата, "бизнесменът" и секретарката му-44-годишна жена от с. Момчиловци, изисквали да им се съобщят номерата на картите, валидността и защитния им код. Дни по-късно вместо обещаните парични дарения, родителите констатирали, че чрез интернет-транзакции сумите по картите са източени.

Подобни измами били извършвани не само в Старозагорско, но и в областите Смолян и Пловдив.

Полицейските служители призовават граждани, станали жертва на подобен род престъпна схема, да съобщят в ОДМВР - Стара Загора, сектор "Криминална полиция", за да се разкрие напълно броя на пострадалите от измамата хора.