Депутати от ГЕРБ с ново дарение за храма „Св. Игнатий Старозагорски”
Депутати от ГЕРБ с ново дарение за храма „Св. Игнатий Старозагорски” / ГЕРБ Стара Загора

Старозагорските народни представители от ПП ГЕРБ Андон Андонов, Пламен Йорданов и д-р Кирил Добрев връчиха свидетелство за дарение на Старозагорската митрополия. Средствата са за довършителни ремонтни дейности в новостроящия се храм „Св. Игнатий Старозагорски" в квартал Самара. На събитието присъстваха още общинският ръководител на партията Емил Христов, общинският съветник Маноил Манев и множество миряни.

Днес Старозагорският митрополит Галактион отслужи литургия и водосвет в двора на църквата, и благодари на всички дарители, които помагат за изграждането й. В края на август председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов връчи свидетелство за дарение от партията за 50 000 лв., необходими за строежа на храма.

„На днешния ден се отбелязват 199 г. от мъченическата смърт на Св. Игнатий Старозагорски, който отказва да приеме исляма. Днес, отново се надигат сили, които се опитват да унищожат православната вяра, но историята ни учи, че така тя повече се размножава и става по-силна. Защо днес се намират хора, които искат да разколебаят тази вяра, да развалят толерантността, която даваме", попита митрополит Галактион.

„Ние правим тези дарения, защото искаме да съграждаме храмове, които да ни обединяват, а не както се случва в момента, да се говори за едно място в центъра на Стара Загора, което да ни разединява. Защото казусът с Музея на религиите и опитите той да се превърне в действаща джамия само ще ни разделя и ще всява напрежение", отбеляза Пламен Йорданов.

Митрополит Галактион благослови всички, които защитават Музея на религиите и допълни, че в Стара Загора се намират зрънца, които всяват смут.

„Те ще търсят начини да доказват, но и ние ще доказваме. Говори се за Батак, но се мълчи за кланетата в Любенова махала и Стара Загора. Това ние ще го напомним когато трябва", допълни Галактион.