Без заплати за празниците останаха читалищни дейци в Казанлъшко
Без заплати за празниците останаха читалищни дейци в Казанлъшко / netinfo


Работещите в читалищата на община Казанлък останаха без пари за Коледа и Нова година. Засегнатите от тази драстична мярка на кметството в града са 73-ма, като за 23-ма от тях кметът на общината Стефан Дамянов дължи пари и за ноември.
Причина за липсата на заплати е неизпълнение на решение на Общинския съвет от страна на кмета на Казанлък, за дофинансиране с 50 хиляди лева на недостига на средства за читалищата в общината. Недофинансирането, съгласно взетото в края на юли решение трябваше да е за сметка на приходи в местния бюджет.
Заради липсата на пари читалищните дейци изразиха пълното си разочарование от провежданата от кмета на Казанлък Стефан Дамянов и неговия екип политика в сферата на културата.


На среща с председателя на Общинския съвет Васил Самарски и представители на Комисията по култура и информационни средства в казанлъшкия парламент, 19-сет секретари на читалища от общината изразиха недоволство от тази политика и пълно разочарование от отношението на местна управа към техния труд. Заплатата на един секретар на селско читалище е от порядъка на около 300 лева,суми и без това крайно недостатъчни за покриване на каквито и да е нужди, подчертаха засегнатите. Неизплащането им допълнително създава поредица трудности и унизява работещите в тази уникална българска културна институция.


Заради мизерията и липсата на пари за дейност в някои населени места от община Казанлък на практика са затворени читалищата и не развиват никаква дейност.
На поисканата от читалищните работници и проведена среща с представители на Съвета са били поканени кметът Стефан Дамянов и експертът „Читалища" в Община Казанлък Ангел Попов. Целта е била да обяснят какъв е проблема и пред колко читалища стои, както и защо за празниците работещите в читалищата са останали с празни джобове. И двамата обаче не са уважили поканата за срещата, на която изпълнителната власт е трябвало да даде отговор за неизпълнението на решение на Общинския съвет.


В писмо до кмета на Казанлък и председателя на Общинския съвет, изпратено преди коледните празници, засегнатите читалищни дейци настоятелно молят за съдействие да получат гласуваните от Съвета средства.
Въпреки очевидния недостиг на средства в общината, до момента нито веднъж пред местния парламент градоначалникът не е поставял проблема за конкретни мерки и анктикризисни решения, свързани с това. Единственото, което Дамянов поиска преди няколко месеца и до момента не е получил, е временен безлихвен заем от 510 хиляди лева за покриване на текущи нужди. Парите за този заем трябваше да се вземат от средства за сметосъбирането. Но и в тях, според ръководството на Общинския съвет, не са разчетете дължимите на читалищните работници две заплати.


Като „ срам и позор" останалите без пари за ноември и декември читалищни секретари определиха неглижирането на проблемите в културата от страна на кмета на Казанлък и неговия екип.
Те настояват да се намери решение и за справяне с неритмичността на превеждането на субсидията за читалищата и да се потърсят начини за изплащане на сумите преди Нова година.