Без съкращение на медицински персонал заради областната здравна карта
Без съкращение на медицински персонал заради областната здравна карта / DarikNews.bg, Николина Пенчева

Директорите на всички лечебни заведения в областта са изпратили своите предложения за областната здравна карта. РЦЗ разполага с писмените становища на всички директори. Броят на леглата, видът на отделенията и нивото на компетентност, посочени в областната здравна карта са такива, каквито са заявени от самите болници. Това каза директорът на РЦЗ доктор Златина Нанева. Според областната здравна карта оптималният вариант определя 411 легла в старозагорската Многопрофилна болница, максималният - 472, а минималният - 292.

"Няма да има орязване на високотехнологични специалности. Дори тези, които не са развити през 2009 година са планирани - например гръдна хирургия, инвазивна кардиохирургия. Отчетена е инвестицията на държавата в апаратура, техника и кадри. Тези високоспециализирани области са заложени, защото в област Стара Загора има потенциал за тях", коментира доктор Нанева.

Тя допълни, че няма да има редуциране на персонала в Многопрофилната болница.

В областната здравна карта като вариант е заложено обединението на двете лечебни заведния - Многопрофилната болница и Университетската болница.
"Решението за обединение трябва да бъде взето от собствениците на здравните заведения, т.е. държавата и община Стара Загора", коментира още директорът на РЦЗ доктор Златина Нанева.

От всички директори на болници в Старозагорско единствено директорите на Многопрофилните болници в Стара Загора и Чирпан имат имат възражения по областната здравна карта.