БДЦ иска срещи с кметовете на всички общини в областта
БДЦ иска срещи с кметовете на всички общини в областта / Dariknews.bg, архив

Областният управител на Стара Загора Димитринка Петрунова да организира среща с председателите на Общински съвети и с кметовете на всички общини в областта. Това предлага депутатът и заместник председател на парламентарната група на Български демократичен център Кънчо Филипов.

„Срещата, която се проведе с кмета на Стара Загора Живко Тодоров бе изключително полезна. Той ни запозна с плана за развитие на община Стара Загора, а ние изразихме нашата готовност да работим за това. Разговаряхме и с областния управител Димитринка Петрунова да организира подобна среща с представители на всички общини в региона. Искаме да чуем техните проблеми, за да може от трибуната на Народното събрание да сме ще по-полезни", заяви Кънчо Филипов.

Той коментира и първите дни от работата на новото Народно събрание и избраното в петък правителство с премиер Бойко Борисов.

„Взехме решение групата ни да се казва Български демократичен център, тъй като в нея има представители на три от партиите в коалицията и не беше честно да носи името на само една от тях. За председател утвърдихме Светлин Танчев, заместник председатели на парламентарната група сме аз и Румен Йончев. Ние нито сме част от управляващите партии, нито сме част от опозицията. Ще бъдем в центъра, ще подкрепяме всяко разумно решение и ще бъдем коректив на това, което не ни харесва", допълни още председателят на партия „Лидер".

„Когато се гласуваше кой да бъде премиер подкрепихме Бойко Борисов, за да покажем, че сме твърдо убедени, че най-голямата партия в това народно събрание трябва да поеме отговорността за съставяне на правителство.

Не подкрепихме обаче правителството, тъй като не получихме управленска програма и приоритети за развитието на страната, както и приоритетите на отделните министри. Имаше само един бял лист с 18 имена. А всеки, който кандидатства за определен пост знае, че се изисква представяне на програма и стратегия за развитието на съответното място. Същото важи и за министрите", мотивира действията на парламентарната група Кънчо Филипов.

Той допълни, че парламентарната група има готовност да излъчи свои представители в постоянните комисии в парламента, но все още не е ясно какви ще бъдат те. „ В момента се изработва правилникът за работата на Народното събрание.

Когато той бъде гласуван, ще стане ясно какви комисии ще бъдат сформирани. Имаме готовност да излъчим наши представители, но не можем да кажем предварително в коя комисия, защото и нищо не ни е предлагано. Когато това стане факт, ще се разпределяме в групата. Имаме хора с опит в почти всички сфери с изключение на образованието".

Заместник председателят на БДЦ не взе отношение и по предстоящата актуализация на бюджета. „Имахме забележки по предложението на служебното правителство, но то беше изтеглено. Очакваме новото предложение на новия финансов министър и едва след като се запознаем с него, можем да го коментираме. До колкото знам до 20 ноември актуализацията на бюджета трябва да е направена, а до 20 декември да е приет бюджетът за 2015 г.", коментира Кънчо Филипов.