/ Dariknews.bg, архив
Административен съд-Стара Загора отхвърли оспорването на областния управител Гергана Микова решение на Старозагорския Общински съвет във връзка с проект за изменение на ОУП за „Бедечка”. Решението подлежи на касационно оспорване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета за „Бедечка“

„Одобрява проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на гр. Стара Загора и прилежащите крайградски територии, одобрен с Решение №1158 по Протокол 55 от 26.05.2011 г. на Общински съвет Стара Загора, в частта му за квартал/парк „Бедечка“ при граници: юг – ул. „Христина Морфова“, север – алеята на предприятие „Труд“, запад – ул. „Иван Вазов“, изток – ул. „Хан Тервел“, решиха в края на септември миналата година на сесия общинските съветници на Стара Загора.

Мотивите на областния управител Гергана Микова за оспорване на решението бяха, че проектът е различен от този, за който бе проведено обществено обсъждане  в края на месец януари 2017 година. 


Община Стара Загора на съд за отказана обществена информация

В решението си Административният съд подробно описва, че територията е парк и защитава хода на процедурата по запазването му, инициирана от кмета Живко Тодоров и почти единодушно приета от Общинския съвет, след години на граждански протести. От „Запазете Бедечка“ определят решението като „ключова съдебна победа“.

Собственици в "Бедечка": Не искаме да ни интернират

Междувременно, стана ясно, че желаещите собственици в парка ще получат замяна с военни терени. Съгласие за това има от Министерството на отбраната, но по думите на кмета Живко Тодоров, в момента процедурата се бави заради Регионалното ведомство.