31 бакъра с вино осигуриха титлата на новия Цар Трифон
31 бакъра с вино осигуриха титлата на новия Цар Трифон / Dariknews.bg

Жителите на старозагорското село Малка Верея почетоха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан със зарязване на лозя, вино и мезета и с народни песни и хора.

Кметът проф.Светлин Танчев, заместник-областният управител Димитър Драчев, депутатът Недялко Недялков и най-възрастният лозар от с.Малка Верея Христо Гурков зарязаха според традицията. Обичаят повелява да се зарежат три лози с по три пръчки, след което те се поливат с вино и се наричат пожеланията.

Кулминацията в празника обаче и тази година беше изборът на Цар Трифон за 2010-та.

31 бакъра с вино, теле и прасе осигуриха титлата Цар Трифон на Недко Палазов. Той положи традиционната клетва и обеща да бъде верен Цар на Малка Верея.
Наддаването беше оспорвано.

Цар Трифон се избира чрез търг, в който се наддава с бакъри вино. Който даде най-много - той става носител на титлата. А най-много даде Недко Палазов. Той беше коронясан от миналогодишния цар бизнесмена Руси Данев.

"Много са майсторите на хубавото вино в Старозагорското село Малка Верея. А хубавото вино изисква добра компания, мезе и веселие", каза кметът Неделчо Неделчев. Днес жителите на селото се събраха, за да си пожелаят една плодотворна 2010-та година. А за доброто настроение по време на празничния обяд се погрижиха народните певци Донка и Тодор Кожухарови.