16-то издание на Ромския фестивал
16-то издание на Ромския фестивал / netinfo
Стара Загора ще бъде домакин на 16-тото издание на Ромския фестивал. Той започва на 20 август и ще продължи 3 дена. Първите два дни ще бъдат с конкурсен характер , а през третия - ще се състоят рециталите и награждаването. Предвидени са награди за най-добър оркестър, музика, текст, хит, песен и вокалист. Рецитали ще изнесат оркестър “Карандила”, оркестър “Европа”, оркестър “Джипси авер” и Тони Стораро.

Спонсор на Ромския фестивал е ръководството на община Стара Загора, които осигуряват 3000 лева награден фонд. Събитието ще премине под патронажа на кмета професор Светлин Танчев. Ромфестът се организира и със съдействието на министерството на културата и министерството на труда и социалната политика.

В рамките на фестивала са предвидени още кръгла маса и изложба. Кръглата маса има за цел да анализира случващото се в момента в ромската общност и се осъществява със съдействието на Институт “Отворено общество” Будапеща.

Изложбата ще се проведе в регионалната библиотека “Захарий Княжески” и ще представи традиционни ромски занаяти и оръдия на труда, както и уникални експонати от личния живот, бита, семейните и календарни празници на ромите. 

Отличилите се в фестивала ще получат грамоти.