Столичната транспортна комисия обсъжда извънредно правилата за паркиране
Столичната транспортна комисия обсъжда извънредно правилата за паркиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Столичната транспортна комисия обсъжда извънредно правилата за паркиране
56056
Столичната транспортна комисия обсъжда извънредно правилата за паркиране
  • Столичната транспортна комисия обсъжда извънредно правилата за паркиране

И днес не стана ясно какво е бъдещето на синята зона за живеещите в центъра на София. На провелото се извънредно заседание на транспортната комисия в Столична община, протестиращите граждани влязоха в конфликт с представляващите ги граждански организации и в крайна сметка не постигнаха съгласие по някои от внесените от тях предложения. По време на заседанието около 50-ина граждани се събраха на мирен протест пред сградата на Столична община.

Законът налага, преди да бъдат приети дадени предложения, те да са били качени на сайта на институцията поне 14 дни по-рано. Чак след този срок може да се проведе гласуване. Така е и в случая с внесените предложения за промени в наредбата за паркиране в центъра на столицата, обясни  председателят на транспортната комисия към Столичната община Радослав Тошев.

„Предложенията са твърде много. Ще се обсъдят онези, които са разумни, подходящи, в духа на наредбата и целите, които залага тя. Ако са добри, ще бъдат приети”, обясни той.

В крайна сметка гратисният период за, живеещите в района на синята зона ще стане факт. На днешното заседание бяха изразени съмнения дали това е юридически възможно, но се очаква се столичният кмет Йорданка Фандъкова да издаде заповед, наредбата да влезе в сила от първи октомври, обясни още Тошев. „Практически тези, който вече са закупили винетни стикери, техните стикери ще действат от 1 октомври 2012 г. до 1 октомври 2013 г.”, разясни Тошев.

Оказа се, че гражданите и представляващите ги граждански организации изразяват различни мнения относно част от внесените от тях предложения, което доведе до оттеглянето им за кратко от заседанието.

„Оставаме с едно единствено искане - отмяна на рекета за живущите в синята и зелената зона. Другото ни искане да се създаде работна група между транспортната комисия и гражданските организации, така че да може да се изготви една наредба, която е в полза на гражданите”, коментира Мирослав Паскалев, представител на протестиращите.

Очаква се гражданите да направят корекции по предложенията, по които не постигнаха съгласие. Резултат може да има едва след следващото заседание на транспортната комисия на 13 септември. Недоволните граждани заявиха готовност за нови протестни действия още през идните дни.

От 1 септември платеното паркиране вече ще бъде от 08.00 до 19.00 часа, а в събота - до 14.00 часа.