Столична община ще проверява състоянието на автобусите на частни фирми
91046
Столична община ще проверява състоянието на автобусите на частни фирми
  • Столична община ще проверява състоянието на автобусите на частни фирми

Столична община ще проверява техническото състояние на автобусите, които се оперират от частни фирми. Мерките идват след като тази сутрин кола от градския транспорт пламна в района на „Орлов мост". Пред Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност заяви, че злополучният автобус се управлява от „Карат С". По думите му всички обществени превозни средства минават през ежедневни проверки.

Малко преди 9,30 на спирка край Орлов мост се запали автобус. По време на инцидента е имало пътници в него, но за щастие няма пострадали, а пламъците са бързо потушени, съобщи Антон Деспотов от ЦГМ.

"Между 9:20 и 9:25 се самозапалва автобус по линия 306, най-вероятно, в посока ректората. Имало е 15-20 човека вътре. Веднага шофьорът е реагирал адекватно, извел е пътниците и за 10-15 минути е дошла пожарната. изгасено е всичко. Автобусът е изтеглен във фирма "Карат С", защото той е на фирма "Карат С", за установяване на причините. Задължително се прави технически преглед на автобусите преди да тръгнат. Не може да излезе автобус, който не е технически изправен, на работа", заяви Деспотов.

Малко, след инцидента кмета на София Йорданка Фандъкова поиска проверка на всички автобуси, които се управляват от частни компании.

"Поисках веднага от "Автомобилна администрация" да направи проверка на техническото състояние на автобусите на частните оператори. Нека да кажа, че специално на този оператор договорът приключва следващата година", заяви Фандъкова.

До края на месеца изтичат договорите на други две фирми, като автобусите вече ще се обслужват от общинското предприятие.