СОС обмисля зониране на София и платен център за автомобили
СОС обмисля зониране на София и платен център за автомобили / cнимка: Sofia Photo Agency
СОС обмисля зониране на София и платен център за автомобили
23562
СОС обмисля зониране на София и платен център за автомобили
  • СОС обмисля зониране на София и платен център за автомобили

До два месеца Центърът за градска мобилност трябва да подготви концепция за паркирането на територията на цяла София. Това беше решено на транспортна комисия в Столична община днес. След като е готов докладът ще започне процесът по въвеждане на единна политика по паркиране, която ще включва зониране.

С новите предложения някой райони ще бъдат изцяло забранени за паркиране, за други таксите ще бъде значително по-високи, а за кварталните ще се търсят варианти за символично заплащане. Това каза председателят на комисията Радослав Тошев, който е и вносител на предложението. „Някои улици в София, които в момента са „Синя зона", ние ги виждаме като места, които ще бъдат изцяло забранени за паркиране, а други части на синята зона ще преминат на малко по-скъп режим. Това вече е частично въвеждане на платен център", обясни Тошев. „Колко е струва - това вече е друг въпрос. Конкретните детайли чакаме от експертите на Центъра за градска мобилност. Тези, които живеят в идеалния център, ще понесат всички неудобства, за това, че живеят в центъра", уточни той.

Според Тошев ограничаването на автомобилното движение в центъра ще се компенсира от проекта за подземните паркинги в столицата, който беше представен вчера.