/ iStock/Getty Images
През април гражданите на София ще имат възможност да предадат своите опасни отпадъци на четири мобилни пункта - един в началото на април и тридневна кампания в средата на месеца, съобщиха организаторите.

Над 500 чувала със зелени отпадъци събраха доброволци в София

Първият мобилен събирателен пункт е в район "Люлин" на 8 април от 8:30 до 14:30 часа, на бул. "Захари Стоянов" 15, пред районна администрация "Люлин". 

Между 14 и 16 април ще се състои традиционната пролетна тридневна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата, която обхваща четири столични района - "Оборище", "Лозенец"/"Триадица" и "Младост".

Мобилният пункт ще бъде разположен от 8:30 до 14:30 часа, както следва:

Район „Оборище"
14 април (четвъртък) – бул. "Янко Сакъзов", на входа на парка "Заимов"
Район "Лозенец"/"Триадица"
15 април (петък) – бул. "Арсеналски" 97, на паркинга до светофара на кръстовището с ул. "Богатица"

Район „Младост"
16 април (събота) - ж.к. "Младост" 1, бул. "Андрей Сахаров", на паркинга между бл. 44 и бл. 45

Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци от домакинствата: живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); лакове и бояджийски материали; домакински препарати и химикали; мастила и замърсени опаковки; фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се осъществява чрез съвместните усилия на Столичната община и "БалБок Инженеринг" АД. Тя се прилага успешно на територията на общината от 2012 година. 

Пълен график на Мобилния събирателен пункт за 2022 г. може да се види тук.
БТА