Неизвестни тровят животни в квартал „Лозенец”, разхвърлят храна с отрова
Неизвестни тровят животни в квартал „Лозенец”, разхвърлят храна с отрова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Неизвестни тровят животни в квартал „Лозенец”, разхвърлят храна с отрова
69987
Неизвестни тровят животни в квартал „Лозенец”, разхвърлят храна с отрова
  • Неизвестни тровят животни в квартал „Лозенец”, разхвърлят храна с отрова

Около 8 кучета са починали в столичния квартал „Лозенец”. Предполага се, че причината е отравяне, тъй като освен кучетата, са намерени множество трупове на котки и птици. Пред Дарик Явор Гечев от фондация „Четири лапи” обясни, че в района на Водната кула в квартала са намерени разхвърляни кайма за кучетата и риба за котките, в които вероятно е била отровата.

Масовото натравяне на животните започва в края на месец декември, обясни Гечев. До този момент равносметката от подадените сигнали е 4 трупа на бездомни кучета и 4 на домашни.

„Имало е тарелки с храна и разхвърляна риба. Едно от кучетата, което последно се е отровило, е яло такава риба до кофа за боклук. И е починало за минути. Представете си едно 20-килограмово куче, ако умира за минути, представяте си какво може да се случи на едно 3-годишно дете”, коментира той.

По думите на Гечев в случая полицията бездейства и отказва да предприеме мерки, а жителите на Лозенец са готови на саморазправа. „Това е нещо нееднократно и продължава цял месец това е някакъв психически тормоз, не могат да изведат кучетата си спокойно, самите те не се чувстват сигурни за собственото си здраве и това на децата си”, каза той.

„Абсолютно несериозно подхождат от полицията и това явление добива все по-масов характер. Трябва ли някое дете да си отиде, за да се сетят, че имат някакви задължения разследващите органи”, изтъкна още Гечев.

Директорът на „Екоравновесие” Манол Нейков, обясни пред Дарик, че чакат разпореждане от полицията какво да правят с прибраните трупове. „Тези кучета в момента са в трупните камери в приюта в Сеславци, три от тях, и чакат ако следствените действия продължат, чакаме от МВР да ни се обадят за съответните аутопсии и материали”, обясни пред Дарик Нейков.

От СДВР заявиха за Дарик, че към момента няма образувано досъдебно производство поради липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление. От полицията уточниха обаче, че извършват проверка, но при тях до момента са постъпили само два  сигнала.