Йорданка Фандъкова: Посланието е актуално, но мястото му не е на паметниците
Йорданка Фандъкова: Посланието е актуално, но мястото му не е на паметниците / снимка: БГНЕС, архив

Скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства с боя. Това обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка с боядисания паметник на Съветската армия.

В днешния ден посланието е актуално, но мисля че не е мястото на паметниците да се отправят такива важни обществени послания.

„Този паметник определено се превърна в такова място напоследък. Там има скулптури на видни наши художници и скулптори. Младите хора имат толкова много места в София, на които да отправят посланията си", допълни Фандъкова, цитирана от агенция Фокус.

По думите й надписът има идейна стойност. Няма как да не се съглася в днешния ден с подобно послание, но мисля че мястото не е на паметници, които са част от художественото наследство на град, каза Фандъкова.

На въпрос дали ще организира общината кампания по почистването, Фандъкова отговори: „Този паметник е държавна собственост. Аз разговарях сутринта със заместник-областния управител. Те са създали организация - да направят срещи с колегите от СДВР, Столична община и Столичния инспекторат. Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия. То е скъпо - давам си сметка за това. Надявам се да помислят по въпроса", добави Фандъкова.