Паметникът на Съветската армия осъмна в розово и с надпис България се извинява
Паметникът на Съветската армия осъмна в розово и с надпис България се извинява / снимки: DarikNews.bg, Николай Тихов, Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан. Този път той е покрит изцяло в розова боя и е с надпис на чешки: "Bulharsko se omlouvá!" („България се извинява!"). Надписи има и по другите страни на паметника и те са: „Извинете се бе" и „Прага 68".

Днес е 21 август или точно 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година от 5 до 7 хиляди съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници от частите на Организацията на Варшавския договор окупират чехословашката територия в продължение на месец. По време на окупацията загиват повече от 100 души, ранените са над 600. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

Чешкият художник Давид Черни неколкократно е боядисвал в розово паметникът на съветската армия в Прага, който изобразява танк, като за пръв път прави това на 21 август 2008 г.

Паметникът на Съветската армия осъмна в розово и с надпис "България се извинява"
netinfo

Това не е първият път, в който Паметникът на Съветската армия осъмва оцветен.

През февруари тази година неизвестни нарисуваха лицата на три от фигурите на Паметника на Съветската армия. Тя бяха боядисани последователно с бяла, зелена и червена боя, най-вероятно с идеята да символизират националния трибагреник. По същия начин бе боядисана и друга част от паметника, изобразяваща двигател с перка.

През август м.г. поддръжници на руската пънк група „Пуси Райът" сложиха качулки върху главите на скулпторите на Паметника. Актът беше израз на протест заради делото срещу трите момичета от руската група, които бяха осъдени заради „молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.

Малко по-рано паметникът на Съветската армия беше използван като трибуна по време на протестите срещу АСТА. Тогава на главите на войниците бяха надянати маски на Гай Фокс.

Година преди това - през юни 2011-а, известни комикс герои „украсиха" Паметника на Съветската армия. Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на „Макдоналдс" - клоунът Роналд, бяха сред героите, в които неизвестен художник преобрази руските войни. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: „В крак с времето".

Паметникът на Съветската армия осъмна в розово и с надпис "България се извинява"
netinfo