Искат по-скъпа „синя зона и за район „Оборище
Искат по-скъпа „синя зона и за район „Оборище / Sofia Photo Agency, архив
Искат по-скъпа „синя зона" и за район „Оборище"
50514
Искат по-скъпа „синя зона" и за район „Оборище"
  • Искат по-скъпа „синя зона" и за район „Оборище"

До седмица всички районни кметове в София трябва да изпратят информация до Столичния общински съвет за проблеми в паркирането и трафика по места. Това каза за Дарик председателят на транспортната комисия в общината Радослав Тошев.

Поводът за това е искането на кмета на район „Оборище" Йорданка Фикирлийска по-скъпата „синя зона" да обхване и този район.

„Взехме такова решение единодушно в комисията и възложихме официално запитване до всички районни кметове да помислят в техните райони къде има проблем с организацията на движението - там, където има струпване на големи търговски обекти, борси, молове, пазари. Да имаме подготовка за бъдещи мерки по организация на движението", добави Тошев.

Новите правила за платеното паркиране в столицата ще заработят през лятото. Предложението е сегашната „синя зона" да се намали на една трета и да обхване само идеалния център, като паркирането да струва 2 лв. на час.

Останалата част от широкия център ще бъде зелена зона и ще струва 1 лв. на час, както е и сега. Сред предложенията, които се обсъждат, е „синята зона" да започне да функционира и в събота до 14.00 ч., а също и през нощта от 22.00 до 4.00 в района на централните столични заведения.

В „синята зона" ще може да се паркира за не повече от два часа, а в зелената - до четири.