Граждански патрули вече обикалят София
Граждански патрули вече обикалят София / снимка: БГНЕС, архив

Граждански патрули на националистически организации вече обикалят София. Патрулиращите доброволци на Боян Расате и граждански форум „Обединение" казват, че следят за нередности в проблематичните според тях места в София, предава bTV.

Тези хора нямат никакви по-различни права от всички останалите граждани. Могат да бъдат разпознати само по трикольора на ръкава, ходят на групи.

„Нашата идея е да осигурим спокойно движение на хората, които работят в централната градска част. Престъпността в централната градска част се е увеличила. Полицията трудно се справя. Тя е разкъсана между протестиращи, контрапротестиращи, окупатори, нелегални емигранти, които по нашия закон са престъпници", твърди Мирослав Паскалев от Национален форум „Обединение".

Екологът Петко Цветков обясни, че гражданските патрули не са част от полицията. „Това е пресиране, оказване на натиск върху хората. Аз съм против фашизма и националистическите идеи по този начин, но се чувствам патриот", обясни той.

„На хората ще им бъде по-спокойно", заяви лидерът на националистическата формация „Национално единство" Боян Расате. По думите му хората, които участват в гражданските патрули, са „проверени, инструктирани и няма да има провокация".