Готова за реализация е експозицията на Музея за история на София
Готова за реализация е експозицията на Музея за история на София / снимка: БГНЕС, архив

Музеят за история на София получи одобрение за темата на своята постоянна експозиция, съобщиха от Столичната община. Тя е изготвена във връзка с откриването на музея в сградата на Централна минерална баня през 2014 г. и е получила одобрение от Министерството на културата.

В момента се реализира проектът „Адаптация на Централна минерална баня за Музей на София с активно присъствие на минерална вода”. Той трябва да бъде завършен през първата половина на 2014 г. В тази връзка комисия от служители на музея и външни експерти са разработили плановете.

Експозицията е развита в девет теми - Наследството на древността, Силата на духа, Пантеон на Възраждането, Трето българско царство, Софийската улица, Държавни и общински институции, Домът и облеклото на софиянеца, Културен живот и свободно време на софиянци, Мемориал на създателите на сградата на Общинската минерална баня. Те ще бъдат разположени в десетте зали на музея.

Документацията, свързана с бъдещата експозиция на Музея за история на София, е била разгледана в няколко института на БАН, които са излезли с положителни рецензии. Министърът на културата Петър Стоянович е съгласувал плановете и предстои те да бъдат реализирани на практика.