До края на август ще се обнови участък от пешеходната зона на бул. Витоша
До края на август ще се обнови участък от пешеходната зона на бул. Витоша / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До края на август ще се обнови участък от пешеходната зона на бул. "Витоша"
53407
До края на август ще се обнови участък от пешеходната зона на бул. "Витоша"
  • До края на август ще се обнови участък от пешеходната зона на бул. "Витоша"

Пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, но само в първите й две преки, ще бъде реконструирана до края на месец август. Това съобщи главният архитект на града Петър Диков пред общинските съветници от комисията по екология. Те разгледаха първия етап от плана за основна рехабилитация на Витошка в участъка й от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Солунска", но като част от строежа на метрото през лятото ще се благоустрои само участъкът от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Фритьоф Нансен".

Отпаднали са първоначалните идеи да има стъклени куполи на места по булеварда, като ще бъдат премахнати павилионите в участъка, а също и трамвайните релси.

Първоначалната реконструкция на първите две преки ще се финансира със средствата за столичното метро. Ще бъде поставена и обществена тоалетна на ул. "Парчевич".

В бъдещия план за центъра на София се предвижда всички осветителни тела да бъдат еднакви, по един стандарт, анонсира още главният архитект на града.

Има вече и схема за мобилните сезонни преместваеми обекти, като целта е да се ограничи броят им в столичните паркове. Конкурсите ще се правят от районните кметове. Единствено в Южния парк и в парка Заимов са изпълнени схемите за премахване на павилионите и съоръженията. За останалите седем парка, за които има такива планове, все още няма развитие.