Близо 20% е активността на частичния вот в София
Близо 20% е активността на частичния вот в София / cнимки: Sofia Photo Agency

Над 212 000 столичани са упражнили правото си на глас към 17 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия-София Диана Зулчева. 19,13% е избирателната активност в София. Най-висока е активността на избирателите в Панчарево -  29,83%. Най-малко избиратели са отишли до урните в Кремиковци - 14,13%. Преди две години към 17 часа бяха гласували малко над 16 на сто от имащите право на глас. В ОИК са постъпили 11 жалби, като една от тях е подадена по компетентност в ЦИКМИ. В ОИК - София не е постъпвал сигнал за купуване на гласове.

Избирателната активност към 15.00 ч. в София беше 14,91%, съобщиха от Общинската избирателна комисия - София. Най-висока е тя в "Панчарево"- 20,21%, а най-ниска е в "Подуяне" - 7,72%.

Към 13 часа в столицата бяха гласували малко над 113 000 души, което формира 10,18% избирателната активност. И към този час най-много избиратели бяха отишли до урните в Панчарево, където правото си на глас към 13 часа бяха упражнили 14,44% от жителите на района. Там обаче се гласува и за районен кмет, заради което избирателите са по-активни. Най-малко избиратели бяха упражнили правото си на вот в "Кремиковци" - 7,99%. На местните избори през 2007 г. активността на избирателите в столицата е била малко над 11%. Към 10 часа избирателната активност беше 2,24%. Най-висока е била активността на гласуващите в район "Панчарево" - 3,96%, а най-ниска - в район "Кремиковци" - 1,96%, и в район "Красна поляна" - 1,07%.

Общинската избирателна комисия в София разгледа жалби от партията ГЕРБ. Комисията е препратила едната жалба към ЦИКМИ, а другата е оставила без уважение. Към Централната избирателна комисия за местни избори е препратена жалбата, в която ГЕРБ смята за опорочаване на "деня за размисъл" изказване в телевизионно предаване, излъчено снощи.

Без уважение е оставена жалбата на партията за билбордове с предизборна реклама на Националния стадион. Проверка е установила, че билбордове са поставени извън територията на стадиона, който е публична държавна собственост. 

В Общинската избирателна комисия са постъпили 11 жалби, но при по-голяма част от тях сигналите се оказват фалшиви. Подавани са и жалби за нарушения, които към момента на проверката вече са били отстранени.