/ Анита Иванова
На 19 и 20 февруари ще бъдат другите два концерта на ансамбъла
Тази година ансамбъл „Филип Кутев“ отбелязва респектиращите 70 години от създаването си. По този повод танцьорите, изпълнителите, както и техният директор Георги Андреев са подготвили три последователни спектакъла, с които да разкажат своята история от създаването си до днес.

Още с първия концерт (на 18 февруари) ансамбълът успя да разчувства публиката в зала 1 на НДК.

С него беше представено „НАЧАЛОТО“, както бе озаглавена и самата тема на първата вечер.

Анита Иванова

„Първият от нашите концерти се нарича „Началото“. Той е посветен на всички онези музиканти, танцьори, певици и творци, които са работили и все още работят, а някои от тях вече не са между живите, но са дали своята енергия, труд, талант, време, сили, любов и всичко необходимо, за да съществува този ансамбъл и до днес“, каза директорът на ансамбъл „Филип Кутев“ - Георги Андреев.

Малко преди началото на танцовия спектакъл публиката в залата успя да види на архивни кадри, излъчени на голям екран, основателя на ансамбъла –  Филип Кутев, който поставя основите през далечната 1951 година.

А началото на първата вечер беше поставено с пресъздаването на „Тракийска сватба“ - емблематичен танц-постановка на момчетата и момичетата от „Филип Кутев“.

Анита Иванова

Танцьорите и изпълнителите от състава представиха още - „Трите пъти“, „Еркечки танци“, „Песни от Тракия“, „Момински пролетни игри“ и финалната „Шопска сюита“, която зарадва публиката, зажадняла за фолклор.


На финала сцената едва побра целия състав и екип на ансамбъла, като на нея се появи и дългогодишният директор Елена Кутева, която е дъщеря на основателя Филип Кутев.

Кошници с цветя от различни състави, училища и дори от танцова група от далечна Тампа (Флорида) украсиха сцената в зала 1 на НДК, като буквално я превърнаха в цветна градина.

Анита Иванова

И трите спектакъла на ансамбъл „Филип Кутев“ се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

На 19 февруари (събота) ще бъде представен спектакълът озаглавен "ПЪТЯТ", в който публиката ще се наслади на сценичните постижения, чрез премиерата на три нови произведения на ансамбъла, както и на участието на гост-изпълнители от ансамблите "Пирин" и "Тракия". 

А третият спектакъл е насрочен за 20 февруари (неделя)  и е озаглавен “НАСЛЕДСТВОТО”, когато хората ще се докоснат до предаденото и получено фолклорно и сценично наследство. В този концерт специалните гости ще бъдат ученици от Национално училище за танцово изкуство – София ; Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел и Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.

Анита Иванова