Завършен е първият етап на отводнителния канал в Скобелево
Завършен е първият етап на отводнителния канал в Скобелево / Община Сливен

Завършен е първият етап от изграждането на отводнителния канал в село Скобелево. Той е I дължина 1.7 км и е изграден със средства от фонд „Бедствия". Обектът е завършен 60 дни по-рано от предвидения срок, съобщи кметът на Сливен Кольо Милев. Гаранционният срок  на експлоатация е 8 години, а усвоените средства са на стойност 589 498.02 лв

Заради високите нива на подпочвени води в Скобелево, наводнения в селото са чести. При силни валежи водите, които идват от възвишението Чалъбаир, наводняват имоти и  създават сериозни проблеми за жителите. С изграждането на съоръжението тази опасност вече не съществува.

 През 2010 г. е възложена актуализация на проекта и изготвяне на техническа експертиза, като са изготвени документи с искане за финансиране от Министерски съвет на стойност 1 276 688 лв. През 2011 г. е предоставена безвъзмездно финансова помощ за първи етап от проекта на стойност - 589 510 лв. През 2011 - 2012 г. е извършена реализация на І етап на Канал 1 от проекта. Изграден е облицован канал, 19 плочести водостоци, изработени и монтирани са 134 м парапети, монтирана е 280 м предпазна ограда и 49.68 м метални решетки за обиране на повърхностни води. Ликвидирана е изцяло опасността от наводнение на инфраструктурата и прилежащите към етап І канал 1 терени и имоти.

 Чрез отводнителния канал водите ще се оттичат в река Калница. Предстои изграждането на още два етапа от отводнителното съоръжение, с което ще се реши окончателно проблема на село Скобелево от високите нива на подпочвени води

 Кметът на Сливен и кметът на Скобелево откриха и две нови детски площадки в селото. Монтирани са няколко нови катерушки и детски люлки, красиво боядисани и оформени като желан кът за игра на малките деца. Детските площадки са изградени със средства на кметството, както и доброволен труд на хората от селото.

В село Скобелево живеят около 360 души, децата са около 20.