Уникално издание в регионалната библиотека
Уникално издание в регионалната библиотека / Дарик Сливен, архив

Издателят Дамян Яков е направил ценно дарение на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Сливен - книгата „Царството на славяните” от Мавро Орбини в превод на български език. Консултанти на изданието са проф. д-р Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел`Агата.

От библиотеката уточняват, че книгата е отпечатана през 1601 г. в град Пезаро на италиански език и оригиналното й заглавие, в духа на тогавашните традиции, е „Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (т.е. роби). История от дон Мавро Орбини от Рагуза, абат от Млетския орден, в която се вижда произходът на почти всички народи, говорещи славянски език, с многото и различни войни, които те са водили в Европа, Азия и Африка, напредъкът на техните царства, древната им религия и времето на покръстването им в християнска вяра. И преди всичко се виждат успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България."

В началото на книгата си Орбини поставя описанието на Скандинавия - люлка на славяните според него и според мнозина средновековни историци, които той цитира. Тук наистина за първи път са назовани всички славяни и е осветлена историческата им диря на Стария.

Преди Мавро Орбини в европейската книжнина не съществува цялостен образ за България. Орбини пръв написва историята й. Тя обхваща 77 страници, визуално изградена, последователно проследена и осмислена като образцова държавност. Така Regno Bulgaria в първата година на XVII век заема авторитетното си място в модерната всемирна история.