Приемат идейни  проекти за програми за заетост
Приемат идейни проекти за програми за заетост / DarikNews.bg

Идейни предложения за регионални програми за заетост за включване в Националния план за действие по заетостта - 2011 г. се приемат в Областна администрация Сливен до 23 септември. Програмите се разработват на основание Закона за насърчаване на заетостта, одобряват се от Постоянните областни комисии по заетост и в срок до 30 септември на текущата година се внасят в Министерството на труда и социалната политика за разглеждане и включване в Националния план за действие по заетостта за следващата календарна година. Регионалните програми за заетост и обучение на възрастни се предлагат от областните и общинските администрации, социални партньори и други юридически лица.

Те са инструмент, посредством който местните организации и общности могат да преодолеят специфичен проблем, свързан с пазара на труда, да повишат предлагането на труд и заетостта в региона, да обучат работната сила. Тяхната цел не е изграждането на инфраструктурни обекти, нямат инвестиционен характер и не трябва да дублират проекти по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост".

Регионалните програми следва да отговарят на приоритетите в регионалния план за развитие, областната стратегия за развитие, общинските планове за развитие, както и с приоритетите на националните стратегически документи и Националния план по заетостта.