Продължават съвместните проверки на служители от Рajoono управление-Сливен и Общинска охрана за опазване на обществения ред и установяване на нарушения при управление на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства  -тротинетки в района на пешеходната зона и на пътни участъци в града. съобщиха от полицията..

Районнотото управление възобновява пешеходни обход в централната градска част. Контролът от страна на съвместните патрули с полицейски служители и Общинска охрана ще се осъществява всеки делничен ден в различен часови диапазон.  

ОД на МВР-Сливен

Екипи извършват контрол в жилищните райони на града. Остава завишена патрулната дейност по линия на пътната безопасност и по линия „Наркотици”. 

Идва сезонът на електрическите тротинетки: Вижте правилата за безопасно движение с тях

Предвид затопляне на времето и нарастване на деня се констатират все повече нарушения от страна на деца и възрастни, управляващи велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, по централната пешеходната зона на града.

Община Сливен е подставила знаци В9 - „Забранено е влизането на велосипеди“, на всички подходи към пешеходната зона. Данните от предходната година сочат, че най-големият брой нарушители са деца до 16-годишна възраст, срещу които не може да се приложи административна санкция.

ОД на МВР-Сливен

В тези случаи се съставя акт на родителите. В периода април-октомври 2023 година са санкционирани 180 души над 18-годишна възраст за движение по пешеходната зона - 43 за тротинетки и 138 за велосипеди.  

Припомняме, че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години - за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч.

Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня