Откриват изложба от находките на Китов от това лято
Откриват изложба от находките на Китов от това лято / netinfo

Новооткрити експонати от археологическо лято 2008 ще бъдат изложени в 3 витрини днес от 17 часа в залата на трети етаж на Регионалния исторически музей -Сливен. «Археологическите проучвания през 2008 г., проведени от експедиция ТЕМП с ръководител д-р Георги Китов, в землищата на селата Старо сало и Крушаре, се оказаха отново с добри резултати. От намерените над 300 материала в експозицията са подбрани и представени една малка част от най- представителните експонати», съобщава Дора Пондалова от Историческия музей.

В първата витрина ще бъдат изложени експонати от Якимова могила, намираща се в село Крушаре, където се разкри богато тракийско погребение от края на V пр. Хр. Изложени са златен нагръдник, златен пръстен с плочка от лунен камък и изобразен на нея човек, свирещ на лира, бронзово ойнохое, сребърна фиала, сребърна каничка и сребърен киликс.

В следващата витрина ще бъдат представени глинени съдове, намерени в Старо село - лакримария, купи, паница и др. експонати, открити в Захариева и Янкова могила.

В третата витрина ще бъдат изложени накити намерени отново в Старо село - два чифта златни обици, три сребърни гривни, бронзова фибула, бронзова апликация и набор от медицински лъжички и каменна плочка, открити в Друмева, Янкова и Гюрлюджийска могили. Експонатите ще попълнят уникалната изложба „Съкровища – музей – памет”.