Оранжев код за Сливен заради очакван бурен вятър
Оранжев код за Сливен заради очакван бурен вятър / DarikNews.bg, архив

Оранжев код е обявен в Сливенска област заради бурен вятър с пулсации до 20 м/сек. Около и след обяд вятърът в Сливенско ще бъде от север-северозапад - силен, с пулсации до 24-29 м/сек, съобщиха от НИМХ.

Жълт код е обявен в 22 области на страната заради силен вятър. Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. В последните две области силният вятър ще бъде придружен и от обилни валежи от дъжд.

Зелен код е обявен само в 5 области на Западна и Югозападна България - София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска.

В страната ще настъпи рязка промяна на времето - ще преминава студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите значително. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°. Облачността ще е променлива през деня, над Южна България по-често значителна. Главно там, а по-късно и в източните райони ще има превалявания от дъжд, които с продължаващото понижение на температурите вечерта и през нощта срещу събота, ще преминават в сняг. В Предбалкана и по високите западни полета за кратко също е възможно да превали сняг. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и температурите към 14 часа ще бъдат в доста широки граници - от 4°-6° в Северозападна България до 16°-18° в югоизточните райони и ще продължат да се понижават.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.